Skip to main content

Sollicitatietips: Maak de beste indruk en vergroot je kansen

Solliciteren kan een spannende, maar soms ook stressvolle ervaring zijn. Of je nu op zoek bent naar je eerste baan of een carrièreswitch wilt maken, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Met deze praktische sollicitatietips helpen we je op weg om een blijvende indruk te maken bij je potentiële werkgever. 

1. Onderzoek het bedrijf 

Voordat je solliciteert, neem de tijd om het bedrijf grondig te onderzoeken. Bekijk de bedrijfswebsite, social media kanalen, en lees recente nieuwsartikelen waarin ze worden vermeld. Dit geeft je een beter begrip van de bedrijfscultuur, de bedrijfsdoelen, en belangrijke ontwikkelingen binnen het bedrijf. Deze kennis kan je niet alleen helpen om gerichte vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek, maar toont ook je interesse en inzet. 

2. Pas je CV en motivatiebrief aan 

Stuur nooit een generieke CV of motivatiebrief. Pas deze documenten aan op de specifieke baan waarop je solliciteert, waarbij je nadruk legt op relevante ervaringen en vaardigheden. Gebruik de taal en de sleutelwoorden die in de vacature tekst worden gebruikt. Dit toont aan dat je aandacht hebt besteed aan de details van de vacature en dat je jezelf al ziet in de rol. 

3. Oefen veelvoorkomende sollicitatievragen 

Bereid je voor op standaard sollicitatievragen zoals “Wat zijn je sterke en zwakke punten?” of “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”. Oefen je antwoorden, maar zorg dat ze natuurlijk blijven en niet ingestudeerd klinken. Het kan ook helpen om voorbeelden te bedenken die jouw vaardigheden en prestaties illustreren. 

4. Maak een goede eerste indruk 

De eerste indruk is cruciaal. Zorg voor een verzorgd uiterlijk, passend bij de bedrijfscultuur. Wees op tijd voor je sollicitatiegesprek; te laat komen kan een teken zijn van onbetrouwbaarheid. Begroet je interviewer met een vriendelijke glimlach en een stevige handdruk. Dit zijn kleine details, maar ze kunnen een grote impact hebben op hoe je wordt waargenomen. 

5. Wees professioneel maar authentiek 

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om professioneel te blijven, maar verlies je eigenheid niet. Wees eerlijk over je ervaringen en ambities. Authentiek zijn kan je helpen om een echte connectie te maken met de interviewer, wat je kansen kan vergroten om de baan te krijgen. 

6. Stel vragen 

Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Bereid enkele doordachte vragen voor die je kunt stellen aan het einde van het gesprek. Dit kan gaan over de bedrijfscultuur, de specifieke functie of toekomstige projecten van het bedrijf. Vragen stellen toont je interesse en je wens om deel uit te maken van het team. 

7. Stuur een bedankje 

Stuur na het gesprek een bedankmail of berichtje. Dit is niet alleen een teken van goede manieren, maar ook een kans om je enthousiasme voor de functie nog eens te benadrukken en om kort te reflecteren op hoe het gesprek ging. 

Met deze tips ben je goed voorbereid om een positieve indruk achter te laten tijdens je sollicitatieproces. Veel succes! 

Solliciteer op deze vacature


  Solliciteer op deze vacature


   Solliciteer op deze vacature


    Solliciteer op deze vacature


     Voorwaarden Bring A Friend Summer Special

     • De kandidaat die je aandraagt bij igen, moet daarvan op de hoogte zijn;
     • De kandidaat die je aandraagt heeft een afgeronde opleiding (MBO3, MBO4 of HBO) binnen de ICT of technische branche (zoals Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde, Middenkader Engineering);
     • De kandidaat die je aandraagt heeft 0,5 tot 5 jaar relevante werkervaring;
     • Voor het aandragen hoef je zelf niet in dienst te zijn bij igen;
     • Deze Summer Special loopt van week 22 tot en met week 35;
     • Voor vragen kan je mailen naar bringafriend@igen.nl.

     Wat zijn de prijzen?

     • Een weekendje weg voor 2 personen naar het o zó mooie Barcelona;
     • Een dag circuit rijden in meerdere supercars;
     • Karten met 5 personen (+ achteraf natuurlijk een lekker drankje).

     Wanneer maak je kans op prijzen?

     • Als jouw kandidaat daadwerkelijk is gestart bij igen en zijn proefmaand (één maand) doorkomt.

     Hoe blijf ik op de hoogte?

     • Een recruiter van igen wordt jouw contactpersoon;
     • Via de mail of Whatsapp word je op de hoogte gehouden van de vorderingen.