Skip to main content

Smart solliciteren: de 5 meest voorkomende missers

Er worden nog best veel fouten gemaakt op vanzelfsprekende punten in een sollicitatiegesprek. Omdat ze vanzelfsprekend zijn, zijn ze gelukkig goed te voorkomen. We doorlopen de 5 meest gemaakte “blunders”, zodat je hier tijdens je volgende sollicitatiegesprek in ieder geval niet op onderuitgaat.

1. Salarisrange

Sollicitanten worden vaak gevraagd naar hun salarisverwachting. Niet alleen te hoge indicaties kunnen je sollicitatie buiten spel zetten; ook een te laag bedrag kan negatieve gevolgen hebben. Zo kun je de indruk wekken dat je de lat te hoog legt en boven je niveau solliciteert.

Heel gek is het niet dat een werkgever ervan uitgaat dat een professionele sollicitant weet wat hij of zij waard is. Zeker omdat dit met een beetje huiswerk goed te achterhalen is. Kijk naar het gangbare salaris voor de functie waarop je solliciteert, afgestemd op je ervaring, locatie en het type bedrijf. Vind je het spannend om een specifiek bedrag te noemen? Dan kun je altijd aangeven dat je openstaat voor een gesprek over het bedrag dat je noemt.

2. Geen vragen stellen

Met de juiste vragen, kan je ervoor zorgen dat je professioneel overkomt. Je bent goed op de hoogte van het bedrijf en hebt nagedacht over jouw mogelijke rol daarin. Vermijd oppervlakkige vragen zoals ‘Wat doet het bedrijf?’ daarmee gooi je je eigen ruiten in, dit had je ook in de vacaturebeschrijving kunnen lezen. Weet je even niets en zijn alle vragen die je had voorbereid in de het introductieverhaaltje van de werkgever beantwoord, vraag dan door op dingen die opkomen in het gesprek, maar zorg dat je niet naar gebakken lucht vraagt.

3. Georganiseerde chaos

Super als je wat vragen van tevoren voorbereid! Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de hele tijd aan het woord bent. Te veel praten kan je chaotisch doen overkomen en je loopt het risico dat de belangrijkste dingen, die je echt wilt dat de werkgever onthoudt, bedolven raken onder alle minder relevante informatie die je loopt op te spuwen. Heb jij de neiging om te ratelen wanneer je enthousiast bent, dan is het wel handig om je een beetje aan je repetitie te houden. Laat dit echter niets afdoen aan jouw unieke persoonlijkheid.

Aan de andere kant moet je ook weer oppassen dat je niet in een robot verandert. Zorg dat je in het gesprek blijft. Wees niet bang om van je voorbereide antwoorden af te wijken wanneer nodig, hoe goed geformuleerd ze ook zijn. Ze moeten natuurlijk wel aansluiten op de vragen die je krijgt. Anders wordt het een erg vreemd gesprek. Een sollicitatie hoeft niet altijd perfect en soepel te verlopen; het is en blijft spannend.

4. Jouw pro’s

Het is een clichévraag, maar hij wordt nog altijd gesteld: wat zijn jouw goede kwaliteiten? Natuurlijk wil je niet te zelfingenomen overkomen, maar wees niet té bescheiden dat je jezelf tekortdoet wat betreft de eigenschappen en skills waar je eigenlijk heel trots op bent. Want als je je even verplaatst in de schoenen van de werkgever, dan begrijp je vast dat het best gek is als een kandidaat zelf niet eens weet waar hij of zij in uitblinkt.

Omdat het een clichévraag is, kun je je hier goed op voorbereiden. Zorg ervoor dat je een paar goede kwaliteiten paraat hebt die aansluiten bij de functie en onderbouw ze met een praktijkvoorbeeld. Ben je een IT’er met een sterk probleemoplossend vermogen? Dan hoef je niet een IT-storing stap voor stap te beschrijven. Ligt toe dat je een heel zorgvuldig bent en tevreden bent met deze eigenschap, omdat je in je werktaken merkt dat dit veel problemen helpt voorkomen.

5. Jouw con’s

Om de één of andere reden is het vaak makkelijker om je eigen zwaktes op te sommen. Tuurlijk, het is goed om een beetje zelfreflectie te hebben, maar probeer jezelf niet volledig onderuit te halen. Vul je zwakke punten aan met een voordeel dat ze meebrengen, of laat zien dat je je zwakheden herkent en weet hoe je kunt voorkomen dat ze je werkproces belemmeren. Heb je bijvoorbeeld moeite met het delegeren van taken? Dit kan betekenen dat je zeer betrokken bent bij je werk en geen problemen hebt met het aangaan van verantwoordelijkheden. Om dit te verbeteren, zoek je juist samenwerkingsprojecten op.

Voorwaarden Bring A Friend Summer Special

  • De kandidaat die je aandraagt bij igen, moet daarvan op de hoogte zijn;
  • De kandidaat die je aandraagt heeft een afgeronde opleiding (MBO3, MBO4 of HBO) binnen de ICT of technische branche (zoals Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde, Middenkader Engineering);
  • De kandidaat die je aandraagt heeft 0,5 tot 5 jaar relevante werkervaring;
  • Voor het aandragen hoef je zelf niet in dienst te zijn bij igen;
  • Deze Summer Special loopt van week 22 tot en met week 35;
  • Voor vragen kan je mailen naar bringafriend@igen.nl.

Wat zijn de prijzen?

  • Een weekendje weg voor 2 personen naar het o zó mooie Barcelona;
  • Een dag circuit rijden in meerdere supercars;
  • Karten met 5 personen (+ achteraf natuurlijk een lekker drankje).

Wanneer maak je kans op prijzen?

  • Als jouw kandidaat daadwerkelijk is gestart bij igen en zijn proefmaand (één maand) doorkomt.

Hoe blijf ik op de hoogte?

  • Een recruiter van igen wordt jouw contactpersoon;
  • Via de mail of Whatsapp word je op de hoogte gehouden van de vorderingen.