Misschien is een betere vraag: welk effect heeft de technieksector op de verduurzaming? Al jarenlang wordt de verduurzaming van Nederland vertraagd, mede door een tekort aan technici. Dit is allang geen nieuws meer.
Werk je zelf in de technieksector? Dan is de kans groot dat dit je niet is ontgaan. In 2023 bracht het ROVC een rapport uit waarin 68% van de ondervraagde technici aangaf dat ze het jaar ervoor waren benaderd voor een nieuwe baan.
De energietransitie is dus gunstig voor jouw werkgelegenheid en brengt tegelijkertijd diverse groeimogelijkheden met zich mee. Nieuwe technische disciplines en specialisaties zullen ontstaan, waardoor techniekprofessionals zich kunnen verdiepen in opkomende en groeiende vakgebieden. Daarnaast vereist verduurzaming steeds vaker samenwerking tussen verschillende disciplines, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde en milieukunde. Dit biedt technici de kans om breder te kijken en hun expertise op meerdere terreinen uit te breiden.
Er is een grote kans dat de verduurzaming van de wereld niet alleen geïnteresseerden vraagt om zich verder te verdiepen, maar dat het een must wordt voor elke technicus om nieuwe kennis en expertise te ontwikkelen in dit groene vakgebied. In plaats van simpelweg systemen te bouwen, zullen technici in de toekomst duurzame principes moeten integreren in het ontwerp en de uitvoering van projecten. Dit is niet alleen noodzakelijk vanwege maatschappelijke normen, maar ook door factoren zoals de schaarste aan grondstoffen.
Verduurzaming brengt op allerlei vlakken meer werk met zich mee. Wanneer creatieve ontwikkelaars een nieuw draagbaar apparaat ontwikkelen dat te veel energie verbruikt, te zwaar of te duur is, moet er verder worden gesleuteld aan het technische ontwerp. Het doel is om het eindresultaat zo te verbeteren dat het minder energie verbruikt, lichter en betaalbaarder wordt, aldus het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.
Wanneer het product wordt opgeleverd en uitgebracht, betekent dat niet dat de ontwikkeling van de technische realisatie stilvalt. Ook daarna – bijvoorbeeld tijdens het gebruik, onderhoud, herstel en updates – blijft de techniek evolueren. Denk hierbij aan nieuwe regelgeving vanuit de overheid of andere externe factoren. Het opnemen van duurzaamheid in de techniek is geen eenmalige activiteit, maar een voortdurende uitdaging. Technische ontwikkelingen die ooit, volgens de beste inzichten en maatstaven van dat moment, als duurzaam werden beschouwd en goedgekeurd, kunnen later toch weer ter discussie worden gesteld.
Jouw duurzame koers
Verplicht of niet, het is verstandig om je te verdiepen in verduurzaming. Weet je niet waar te beginnen? Vind je het lastig in te schatten of er sprake is van greenwashing? In dat geval is het slim om een consultant in te schakelen die midden in de sector zit en een uitgebreid netwerk van groene bedrijven heeft. Samen kunnen jullie jouw interesses bespreken. Dit geeft je de ruimte om op verschillende plekken ervaring op te doen en te ontdekken hoe jij het beste een bijdrage kunt leveren.